Паник атаки: Как да ги овладеем?

Има много теории и мнения относно естеството на паническите атаки. Самият механизъм на развитие на гърчове е доста прост - първо има тревожност, която води до освобождаване на адреналин в кръвта. Хормонът има вазоконстриктивен ефект, което води до тахикардия и паническа атака. За лечение се използват както психотерапия, която се състои в идентифициране на причините за гърчове, така и лечение с лекарства. Основно се подбират комбинации от транквиланти и антидепресанти. Също така, за да се избегнат рецидиви, се препоръчва да се води здравословен начин на живот.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ КОГАТО СМЕ САМИ?

Характерно е за паническата атака: те започват да се появяват в млада възраст (24-25 години), срещат се 2-3 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете, имат цикличен характер и склонност към преминаване в хроничен стадий. За да предотвратите това, трябва навреме да се подложите на лечение на паник атаки.

Пристъпът на паника може да се случи по истинска причина (например животозастрашаваща ситуация) или може да бъде пресилено (измислен от нашето подсъзнание).

Навременната диагностика и лечение на панически атаки ще помогне за решаването на този проблем и връщането към нормалния живот.

Интензивността на симптомите варира от усещане за леко вътрешно напрежение до тежка паническа тревожност.

Атаките могат да имат различна продължителност: от няколко минути до няколко часа и се повтарят на интервали от 2-3 на ден до 1 път на месец. 

 В повечето случаи пристъпите на паника не се ограничават до една атака. Преживеният епизод на паника се запомня в подсъзнанието на човек и това предизвиква страх от повторение на атаката, което провокира появата на нови панически атаки.

Много е важно овладяването на паник атаката в началото, преди да се стигне до последните фази на паническото разтройство. 

Когато усетите че настъпва паник атака се опитайте да се разсеете, мислете за нещо друго което ще задържи ума ви в друга посока, например "Затворих ли прозореца?; Изключих ли фурната? ; Какво ще сготвя за вечеря? ". Прекъсването на процеса ще Ви помогне да не изпаднете в паническо разтройство!
Коментари

Популярни публикации