Как да се гладува?

Необходимо е болният предварително да е убеден в ползата от гла­ дуването, да предприеме това лечение напълно спокоен. По време на лечението трябва да се ограничи разходът на енергия, като се избягват тежката физическа работа, излишните движения и др. 

Добре е болният да лежи и спи достатъчно, да се движи умерено - според желанието и възможностите му. Ако болният е отпаднал и принуден да лежи, движенията могат да се заменят с лек масаж на цялото тяло. 

Гладуващият се нуждае от повече топлина - удобно легло, добре отоплена и проветрена стая, от слънчеви бани, а понякога и от топ­ ли бани на ръцете и на краката, ако те не могат да се сгреят по друг начин. А още по-добре е дневно да се взима по една цяла топла баня (36-38°С за 15 минути). 

Много благотворно влияят краткотрайните слънчеви бани (5-10-20-30 минути). През топлите месеци на годината слънчевите бани могат да се заменят или с топли коремни бани (37-38°С за 10-15 минути), или пък с топли бани на цялото тяло, последвани от сухо увиване. Препоръчва се по време на гладуването ежедневно да се пра­ вят обикновени клизми с хладка (30°С) или топла вода (38-39°С). За пиене се препоръчва прясна вода или вода с малко мед, или пък дестилирана вода. 

Вечерно време може да се пие и сок от мандарини, портокали, лимон, грозде или от плодове, каквито има в момента. При чревни спазми на болния се дава топъл чай от липа или лайкучка, подсладена малко с мед и с 10-20 капки лимонов сок. Водата и соковете се пият на глътки и начесто. 
Лечението чрез глад може да се предприеме (но след съвет с лека­ ря) през всяко време на годината, обаче най-подходящи са ранната пролет и есента. 

Децата в повечето случаи не бива да гладуват. Лечение чрез глад при тях се препоръчва само при някои остри стомашно-чревни въз­ палителни процеси и др.

Правила, които трябва да се спазват при гладуването: 
1. В дните, предхождащи гладуването, трябва да се намали посте­ пенно храната. 
2. В същите тези предходни дни да се направят очистителни клизми и да се вземе някое очистително средство (майчин лист или друго). 
3. В гладните дни се пие чай от джоджен, лайкучка, липов цвят. 
4. Всекидневно да се прави по една топла клизма (38°С). 
5. Устата и езикът да се чистят (жабуркат) няколко пъти дневно с хладък чай от лайка, а зъбите да се измиват с четка. 
6. Вечер да се прави краткотрайна (5-10 минути) цяла топла баня при температура 37-38°С. 
7. Повече от времето да се прекарва в легло или в умерени движе­ ния, когато състоянието на болния позволява това. 
8. Когато се появи много бавен пулс и постоянно повдигане, гла­ дуването трябва да се спре. 
9. При някои сърдечни, чернодробни и др. заболявания е нужна голяма предпазливост. При затлъстяване на сърцето обаче може да се гладува. 
10. При жлъчни и бъбречни колики (пясък) може да се гладува по-дълго време според общото състояние. 
11. При чернодробни заболявания да не се гладува дълго и строго. 
Да се дава винаги плодов сок и малко мед. 

Както вече се каза, продължителността на лечението чрез глад се определя от лекаря в зависимост от състоянието на болния. 

Гладуването трябва да се прекрати, ако болният е неспокоен, ако се появи сърцебиене, изтръпване на пръстите, отпадналост. Гладуване­ то обикновено се провежда двукратно или трикратно през определен период от време. 

В повечето случаи за лечението са достатъчни само 1 до 3 дни, по-рядко са нужни 7 дни с частично, а не пълно гладуване, и то по указание на лекаря; най-често се практикуват т. нар. дни на разтовар­ ване - частично гладуване с употреба на определена храна (само ориз или само ябълки, или само варени картофи, и то в строго определени количества - 1 или 2 пъти в седмицата в зависимост от състоянието на болния).

Източник: Българска Народна Медицина- Петър Димков

Коментари

Популярни публикации